joi, 22 aprilie 2010

Ghiocelul un mic semn al primaverii


Ghiocelul (Galanthus L.) este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii.
Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis).
Ghioceii nu trebuie confundaţi cu două plante asemănătoare,
luşca (Leucojum vernum) şi ghiocelul bogat (Leucojum aestivium); acestea sunt mult mai mari şi au toate cele şase petale de aceeaşi mărime, deşi unele specii de Galanthus au segmentele interioare de aceeaşi mărime cu cele exterioare.


[modifică] Descriere

Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare şi tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vârf, sub formă de clopot. Galanthus nivalis are în jur de 15 cm înălţime şi înfloreşte în ianuarie şi februarie în zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se află două frunze verzi-albăstrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea albă este actinomorfă, bisexuată, are şase petale, cele trei exterioare fiind mai mari şi mai convexe decât cele interioare. De asemenea, cele interioare au câte o maculă verde verzuie sau gălbuie, în funcţie de specie, situată apical. Pe cele şase antere se deschid pori sau şanţuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezultă o capsulă tricelulară.


Răspândirea se face prin bulbi, fie prin diviziunea atentă a lor când planta este matură, fie prin mutare când planta este în hibernare, imediat după ce frunzele se ofilesc; se poate răspândi şi prin seminţe.
Există numeroase varietăţi de ghiocei, cu flori simple sau duble (Galanthus nivalis f. pleniflorus 'Flore Pleno'), care diferă în principiu prin mărime şi floare şi prin perioada de înflorire cu flori duble.
[
modifică] Substanţe active
În 1983,
Duvoisin a sugerat că planta misterioasă care apare în Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. O substanţă activă din ghiocel este numită galantamină, care, precum anticolinesteraza, putea acţiona ca antidot contra otrăvurilor lui Circe. Galantamina poate fi utilă în tratamentul bolii Alzheimer, deşi nu este un leac; substanţa apare şi în alte plante, precum narcisa