joi, 22 aprilie 2010

Floarea de colt un simbol al dragostei






Leontopodium alpinum




Cand se vorbeste de floarea de colt toata lumea se gandeste la ceva rar, lucru care este cat se poate de adevarat. Intalnindu-se din ce in ce mai rar, Floarea de colt - Leontopodium alpinum a fost declarata monument al naturii si se afla sub ocrotirea legii inca din 1933.




Este o planta perena, cu o tulpina dreapta, ce poate ajunge pana la 50 - 80 cm, fara ramificatii. In pamant un rizom cilindric, acoperit cu resturi de frunze negre-brune, iar la suprafata pamantului formeaza o rozeta de frunze, din mijlocul carora se ridica o tulpina scurta de 5 - 20 cm, uneori de 30 cm, ce poarta o inflorescenta numita calatidiu, de forma unui disc, in care sunt grupate, in mod normal, florile. Floarea de colt - Leontopodium alpinum creste pe stanci calcaroase in regiuni alpine si foarte rar in regiunile subalpine.




Mai este cunoscuta si sub numele de floarea reginei, albumeala, flocosele, albumita, flocosica. Ilforescenta este imbracata cu frunze paroase, unele mai mari, altele mai mici si care iau forma unei stelute.




Aceasta este formata din pana la 10 inflorescente cu numeroase si minuscule flori, incadrate de 5 - 15 bactee albe, dipuse radiar, ce dau intregului ansamblu infatisarea unei flori. Planta este acoperita cu peri catifelati, argintii, care ii confera o nota aparte; poate fi vazuta inflorita in lunile iulie-august.




La noi in tara, Floarea de colt - Leontopodium alpinum poate fi intalnita in Muntii Maramuresului, Vrancei, Bucegi, Fagarasului, Capatanii, Tarcu, Retezat, Bihorului, Cozia, Ceahlau, Godeanu.




Aceasta planta, in traditia populara reprzinta un simbol al dragostei si se spune ca barbatii isi demonstrau dragostea, indemanrea si curajul, culegand o floare de colt de pe stancile ascutite al muntilor si oferind-o iubitelor.

Ghiocelul un mic semn al primaverii


Ghiocelul (Galanthus L.) este un gen de plante bulboase din familia Amaryllidaceae, plante care înfloresc printre primele la începutul primăverii.
Cel mai reprezentativ membru al genului Galanthus este Ghiocelul comun (Galanthus nivalis).
Ghioceii nu trebuie confundaţi cu două plante asemănătoare,
luşca (Leucojum vernum) şi ghiocelul bogat (Leucojum aestivium); acestea sunt mult mai mari şi au toate cele şase petale de aceeaşi mărime, deşi unele specii de Galanthus au segmentele interioare de aceeaşi mărime cu cele exterioare.


[modifică] Descriere

Toate speciile genului Galanthus au bulbi, frunze liniare şi tulpini erecte, lipsite de frunze, cu o singură floare în vârf, sub formă de clopot. Galanthus nivalis are în jur de 15 cm înălţime şi înfloreşte în ianuarie şi februarie în zonele temperate nordice. Bulbul este globulos, acoperit cu tunici brune. La baza tulpinii se află două frunze verzi-albăstrui, liniare, plane, slab carenate. Floarea albă este actinomorfă, bisexuată, are şase petale, cele trei exterioare fiind mai mari şi mai convexe decât cele interioare. De asemenea, cele interioare au câte o maculă verde verzuie sau gălbuie, în funcţie de specie, situată apical. Pe cele şase antere se deschid pori sau şanţuri. Ovarul este format din trei celule, iar din el rezultă o capsulă tricelulară.


Răspândirea se face prin bulbi, fie prin diviziunea atentă a lor când planta este matură, fie prin mutare când planta este în hibernare, imediat după ce frunzele se ofilesc; se poate răspândi şi prin seminţe.
Există numeroase varietăţi de ghiocei, cu flori simple sau duble (Galanthus nivalis f. pleniflorus 'Flore Pleno'), care diferă în principiu prin mărime şi floare şi prin perioada de înflorire cu flori duble.
[
modifică] Substanţe active
În 1983,
Duvoisin a sugerat că planta misterioasă care apare în Odiseea lui Homer este de fapt un ghiocel. O substanţă activă din ghiocel este numită galantamină, care, precum anticolinesteraza, putea acţiona ca antidot contra otrăvurilor lui Circe. Galantamina poate fi utilă în tratamentul bolii Alzheimer, deşi nu este un leac; substanţa apare şi în alte plante, precum narcisa

Selena Gomez o mare vedeta



Selena Marie Gomez (n. 22 iulie 1992) este o actriţă şi cântăreaţă americană, cel mai bine cunoscută pentru rolul lui Alex Russo pe Disney Channel, Magicienii din Waverly Place. Ea a jucat în filme de televiziune, Another Cinderella Story şi Programul de Protecţie al Prinţeselor. Înainte de Disney a avut un rol în Barney&Friends. În 2008, ea a semnat un contract cu Hollywood Records şi a contribuit la soundtrack-urile filmelor Tinker Bell, Another Cinderella Story şi Magicienii din Waverly Place. Trupa ei, Selena Gomez & Scene, lansează albumul lor de debut Kiss&Tell pe 29 septembrie 2009.



[modifică] Primii ani

Selena Gomez s-a născut în Grand Prairie, Texas.Părintii ei Ricardo Gomez şi Mandy Teefy divorţează atunci când ea avea cinci ani; mama sa s-a recăsătorit în 2006, cu Brian Teefy. Gomez, a fost numit dupa cantareata Selena Quintanilla. Tatăl ei este de origine mexicană şi mama ei este de origine italiană de aici se vad frumoasele trasaturi


[modifică] Cariera

Gomez şi-a început cariera la vârsta de şapte ani, jucând Gianna în Barney & Friends. Ea a spus că a învăţat "totul" despre cum să acţioneze în timpul spectacolului. Mai târziu, ea a avut roluri minore în Spy Kids: Game Over şi filmul de televiziune Walker, Texas Ranger: Trial prin foc. În 2004, Gomez, a fost descoperită de Disney Channel. Ea a apărut ca oaspete in Suite Life of Zack & Cody şi Hannah Montana înainte de a primi rolul lui Alexandra Margarita Russo(Alex Russo)în Wizards of Waverly Place .În 2009 joaca in Wizards of Waverly Place the movie în care dintru-n accident Alex face ca părinţii ei să nu se fi cunoscut niciodată. Filmul a atras 11.4 milioane de telespectatori. În 2008 joacă alături de Drew Seely în Another Cinderella Story, care este continuarea filmului A Cinderella Story care îi are în rolurile principale pe Hilary Duff şi Chad Michael Murry. În 2009 a jucat alături de Demi Lovato In Princess Protection Program.


[modifică] Muzica

Pe 29 septembrie isi lanseaza albunul de debut Kiss&tell de Selena Gomez & The scene. Pana acum a inregistrat melodii petru coloanele sonore ale diferitelor productii precun Tinkerbell, Princess Protection Program etc.

joi, 15 aprilie 2010

Pisici mici si dragalase






Pisicutele sunt foarte dragute . Lor le place sa stea la caldura , sa se joace cu ghemul si cu soricei ,sa bea laptic , sa se urce in copaci si altele . Orice ar face nu pot fii rai pentru ca ele sunt dragalase foc. Asa sunt si pisicutele mele dragalase si inocente .

Pisici

Scheletul si muschii


Scheletul pisicii este format din 250 de oase. La nivelul capului, dentiţia cuprinde incisivii, caninii, premolarii de carne, dar nici un dinte "plat" (ca molarii) pentru a strivi hrana: aceştia nu sunt necesari pentru că pisica îşi "sfâşie" hrana cu ajutorul muşchilor puternici ai fălcilor, apoi şi-o înghite fără a o mesteca. Vertebrele gâtului sunt scurte, iar coloana vertebrală foarte flexibilă. Vertebrele cozii prelungesc coloana vertebrală, numărul acestora variind în funcţie de rasă. Coada are rol în echilibru. Labele anterioare se termină cu cinci "degete" prevăzute cu gheare retractile keratinoase; labele posterioare, mai lungi, se termină cu patru "degete", de asemenea prevăzute cu gheare retractile.

Muşchii spatelui sunt foarte flexibili, cei ai labelor posterioare puternici, particularităţi care conferă animalului supleţe şi o "detentă" amplă în sărituri.

Din cauza regimului alimentar mai diversificat şi mai sărac în proteine, intestinele pisicii de casă sunt mai lungi decât cele ale strămoaşei sale sălbatice. Această trăsătură, împreună cu diminuarea taliei sale, este adaptarea cea mai semnificativă a pisicii la noul său mod de viaţă.

Părul

Părul pisicii este alcătuit din fire lungi care poartă "desenul" (pete, dungi etc.), la baza cărora se găsesc fire mai scurte şi în final, puful, toate acestea asigurând o bună izolaţie a corpului.


Simţurile

La origine, pisica vâna în zori sau seara, fapt care a dus la dezvoltarea simţurilor sale şi la o percepţie a universului diferită de a oamenilor, care la un moment dat i-au atribuit chiar puteri supranaturale. Se vorbeşte despre pisici care au prezis cutremure de pământ şi alte catastrofe, explicaţia probabilă fiind că urechea lor este capabilă să perceapă vibraţii pe care oamenii le ignoră.

şi alte catastrofe, explicaţia probabilă fiind că urechea lor este capabilă să perceapă vibraţii pe care oamenii le ignoră.


[modifică] Auzul

"Auzul pisicii"

Auzul pisicii este foarte sensibil la frecvenţele înalte, mergând până la 30 000 Hz, în timp ce urechea umană este limitată la 20 000 Hz. Datorită celor 27 de muşchi care îl controlează, pavilionul fiecărei urechi poate pivota în mod independent, pentru a localiza originea unui zgomot şi distanţa de la care acesta provine.

[modifică] Văzul

Ochii pisicii pe intuneric

Este simţul său principal. Câmpul vizual al pisicii este, ca şi auzul, mult mai larg : 187° (faţă de 125° pentru oameni), ceea ce nu reprezintă nici pe departe un record în lumea animală. Intensitatea luminii influenţează forma pupilei: de la o simplă linie dreaptă în lumină, aceasta se dilată într-un cerc perfect în condiţii de semiîntuneric. Contrar unei credinţe răspândite, pisica este incapabilă de a vedea în întuneric deplin, totuşi vede mult mai bine decât oamenii în timpul nopţii. Aspectul fosforescent al ochilor săi pe un întuneric relativ se datorează unui strat de celule ale retinei, numite tapetum lucidum, care acţionează ca o oglindă şi reflectă lumina, care trece prin retină o a doua oară, dublând astfel acuitatea vizuală a acesteia în întuneric.

În schimb, pisica nu percepe culorile sau mişcarea la fel ca noi: se pare (deşi acest aspect este încă în discuţie) că ea nu percepe culoarea roşie şi că în general, nu prea distinge detaliile. Un obiect în mişcare (ca de exemplu o pradă), îi apare mult mai clar decât un obiect static.

O particularitate a ochiului pisicii este că este protejat, pe lângă pleoapele inferioară şi superioară, de o a treia pleoapă, membranoasă, care se închide dinspre colţul interior al ochiului către exterior. Frecvent, dacă această membrană este vizibilă, este un semn de suferinţă al pisicii (tulburări digestive, cel mai des prezenţa paraziţilor sau enterită).

[modifică] Mirosul

Simţul mirosului la pisică este de patruzeci de ori mai dezvoltat decât al omului şi are o importanţă majoră în viaţa socială a felinei, în delimitarea teritoriului. De altfel, mirosul este mijlocul de a verifica dacă hrana nu îi este alterată sau otrăvită. Pisica are douăzeci de milioane de terminaţii nervoase olfactive, faţă de doar cinci milioane la om.

[modifică] Gustul

Simţul gustului este dezvoltat la pisică, totuşi mai slab decât la om: 2 000 de papile gustative înseamnă de 4,5 ori mai puţin faţă de cele 9 000 la om. Spre deosebire de câine, gustul pisicii este situat la extremitatea limbii, fapt care îi permite să guste fără să înghită. Sensibilă la gustul amar, acru sau sărat, ea nu simte gustul dulce.

[modifică] Simţul tactil

De asemeni bine dezvoltat, simţul tactil permite pisicii să-şi utilizeze mustăţile pentru a evita obstacolele în întuneric total, prin detecţia variaţiilor de presiune a aerului. Tot mustăţile îi permit să simtă şi dimensiunile spaţiului traversat. Perniţele labelor sunt foarte sensibile la vibraţii, iar în pielea pisicii se găsesc celule tactile extrem de sensibile.

[modifică] Alte simţuri

Organul lui Jacobson constituie un adevărat al şaselea simţ. Asemeni câinelui şi calului, pisica poate să guste mirosurile cu ajutorul acestui organ, răsfrângându-şi buzele pentru a permite mirosurilor să pătrundă, prin două mici orificii situate în spatele incisivilor, şi care conduc către doi săculeţi cu lichid aflaţi în cavităţile nazale, care au rolul de a concentra mirosurile.

Prezenţa unui organ vestibular, şi el deosebit de dezvoltat, îi conferă pisicii simţul remarcabil al echilibrului, astfel explicându-se facultatea ei de a se întoarce rapid în aer pentru a "cădea întotdeauna în picioare".

Ea mai poate sări la înălţimi de cinci ori superioare taliei sale. Viteza de alergare medie este de 40 km/h, are nevoie de 9 secunde pentru a parcurge 100 m, dar nefiind un alergător de fond, oboseşte destul de repede.




miercuri, 7 aprilie 2010

Hannah Montana o mica mare vedeta





Miley Ray Cyrus este o cântăreaţă şi actriţă americană.Ea este cunoscuta pentru rolul ei din serialul de televiziune "" care a avut un succes foarte mare.La doar 18 ani Miley Cyrus (Hannah Montana) a ajuns idolul generatiei ei.Serialul are ca personaj central o adolescentă numită Miley Stewart (interpretată de Miley Cyrus), care duce o viaţă dublă. În timpul zilei duce o viaţă normală de elev, dar noaptea devine cântăreaţa rock, Hannah Montana.Miley a jucat si in filme cum ar fii "Hannah Montana The movie" si are multe sidiuri cu muzica primul fiind Breakout.Ea este vedeta preferata a multor adolescente , precum si a mea.

Miley Cyrus





Miley Ray Cyrus este o cântăreaţă şi actriţă americană. Miley este cunoscută pentru rolul ei din serialul Hannah Montana, serial ce poate fi vizionat şi în România pe canalul Disney Channel. Deoarece serialul a avut un mare succes în Statele Unite, în octombrie 2006 a fost lansat un cd în care Miley cântă 8 melodii din serial. Cariera solo a lui Miley Cyrus a inceput cu albumul „Meet Miley Cyrus” care a fost lansat pe 23 iulie 2007, album ce includea şi hitul „See You Again”. Al doilea album al tinerei artiste s-a numit „Breakout” (Ieşirea din cochilie) şi a fost lansat pe 22 iulie 2008. Breakout este primul album al lui Miley care nu include franciza Hannah Montana. Ambele albume au debutat în clasamentul american Billboard 200 pe locul întâi[4]. În 2008 Miley Cyrus a sustinut turneul mondial Best of Both Worlds după care a fost creat filmul Hannah Montana & Miley Cyrus: Best of Both Worlds Concert.

Serialul de televiziune Hannah Montana




Hannah Montana este un serial de televiziune american, nominalizat la Premiile Emmy. Serialul a debutul în 24 martie 2006, la postul de televiziune Disney Channel. În România, primul episod a rulat pe data de 3 iulie 2008, pe TVR1. Varianta dublată în limba română a serialului rulează pe Jetix, începând din 15 august 2008.
Serialul are ca personaj central o adolescentă numită Miley Stewart (interpretată de Miley Cyrus), care duce o viaţă dublă. În timpul zilei duce o viaţă normală de elev, dar noaptea devine cântăreaţa rock, Hannah Montana.
Sezonul al treilea al serialului şi-a făcut premiera în România pe data de 19 septembrie 2009, după ce canalul Jetix s-a schimbat în Disney Channel.

marți, 6 aprilie 2010

Bun venit

Dragi cititori,

Va multumesc ca ati accesat blogul meu.Aici veti gasi toate postarile mele.

Raluca